Türkiye’nin Lider GBF Hazırlama Platformu olarak 60.000‘nin üzerinde Güvenlik Bilgi Formu Hazırladık.
Güveniniz İçin Teşekkürler.

KKDİK ve Güvenlik Bilgi Formu GBF/SDS/MSDS Yönetmeliği

KKDİK EK-2 Kapsamında "Güvenlik Bilgi Formları Hazırlama Yönetmeliği" yürürlükten kalkarak KKDİK'e bağlandı.

Güvenlik Bilgi Formu

Güvenlik Bilgi Formları (GBF) ülkemizde ve dünyada maddelerin ve karışımların alıcı ve kullanıcılarına bilgi sağlamak için kabul görmüş etkili bir Kimyasal Güvenlik Yönetim Sistemi iletişim aracıdır.

KKDİK yönetmeliğinin  yayımlanması ile, Güvenlik Bilgi Formları (GBF), Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) sisteminin ayrılmaz bir parçası haline getirilmiş olup üreticiden son tüketiciye ürünle ilgili tüm özet bilgilendirmeyi içeren bir tür kimlik kartı haline gelmiştir.

KKDİK’in GBF’lerle ilgili orijinal gereklilikleri, Küresel Uyumlaştırılmış Sistemin (GHS)‘nin güvenlik bilgi formlarına dair kuralları ve GHS’nin diğer unsurlarının ulusal mevzuata uygulanması olan 11/12/2013 tarihli ve 28848 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik’le (SEA Yönetmeliği) gelen kurallar da dikkate alınarak, “KKDİK Yönetmeliği Ek 2’nin” güncellemesi ile yeniden düzenlenerek hayata geçirilmiştir.

GBF, aşağıdaki durumlarda, maddeler ve karışımlar hakkında uygun güvenlik bilgisinin iletilmesi için bir mekanizma sağlar:

  • Bir maddenin veya bir karışımın SEA Yönetmeliğine göre zararlı olarak sınıflandırma kriterlerini karşılaması
  • KKDİK Yönetmeliği Ek 13’te belirtilen kriterlere göre kalıcı, biyo-birikimli ve toksik (PBT) veya çok kalıcı ve çok biyo-birikimli (vPvB) olması veya
  • Bir maddenin, herhangi bir sair nedenle KKDİK Madde 49’’a göre nihai olarak izin için aday listeye dahil edilmesi.

(Bakınız KKDİK Madde 27(1)).

Belirli koşullar altında, SEA’ya göre zararlı olarak sınıflandırma kriterlerini karşılamayan bazı karışımlar için de bir GBF gerekebilmektedir. (KKDİK Madde 27(3)’e bakınız).

Eşyalar için GBF sağlanmak zorunluluğu yoktur. Sadece belirli birkaç eşya için tedarik zinciri boyunca güvenlik bilgisi sağlamak için GBF formatının kullanılabilmesine rağmen, birçok eşya için kullanılmamaktadır.

“Gerek madde, gerek karışım gerekse eşya olsun özellikle uluslararası dolaşım, taşımacılık, depolama, atık yönetmelikleri.vs  ve gümrük işlemlerinde GBF’ler talep halinde de talep edildiği için hazırlanabilmektedir. “

GBF, uluslararası kabul görmüş 16 bölümden oluşan global bir formata sahiptir.

Ülkemizde GBFler, Türkçe hazırlanmalı ve sağlanmalıdır. (KKDİK Madde 27(5)).

Bir madde için Bir Kimyasal Güvenlik Raporunun (KGR) hazırlanmasının gerekli olduğu hallerde, madde için GBF’deki bilgi KGR’de sağlananın yanı sıra KKDİK kayıt dosyasında verilen bilgilerle ile tutarlı olmalıdır.

Ayrıca, KKDİK Madde 27(7)’ye göre, bir KGR hazırlaması gerekli olan Kayıt Ettirenler ve Alt Kullanıcılar, ilgili Maruz Kalma Senaryolarını (MKS) Güvenlik Bilgi Formunlarına kendi kullanım alanlarındaki risklerine  göre düzenleyerek ek olarak GBF’lerine 17. Madde olarak koyma sorumluluğundadır.

Alt kullanıcılar, güvenlik bilgi formlarını hazırlarken tedarikçilerden alınan ilgili maruz kalma bilgilerini dikkate almak zorundadır. Bu bilgiler ışığında kendi GBF’lerini düzenleyerek alt ve üst tedarikçileri bilgilendirme sorumluluğundadır ve sorumluluk KKDİK ile yasal hale  getirilmiştir.

Karışımlar için, ilgili Maruz Kalma Senaryolarının (MKS)’lerin GBF’lerin ekine konulması ve/veya ilgili maruz kalma bilgilerinin GBF’nin 1- 16 ana Bölümlerine de dikkatle dahil edilmesi yasal bir sorumluluktur.

GBF’lerin hazırlanmasında bunlar için farklı seçenekler bulunmaktadır ve mutlaka KKDIK EK-18’de belirtilen bir Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) tarafından hazırlanması gerekmektedir.

KKDİK Madde 33 çerçevesinde bir Alt Kullanıcının yukarıdaki şartlarda kendi KGR’sini hazırlaması gerekliyse ve bu bir MKS’nin oluşturulmasıyla sonuçlanır ise bu MKS, GBF’nin ekine konulmalı tüm alt ve üst KKDİK’te belirtilen paydaşlarla, sorumlularla  paylaşılmalıdır.

Bir Güvenlik Bilgi Formu İçeriğiyle ilgili Sorumluluk

Bir Tedarik Zincirinin (üreticiden kullanıcıya) bulunduğu durumlarda, Güvenlik Bilgi Formunun sağlanmasına ilişkin KKDİK gereklilikleri tedarik zincirinin her aşamasında geçerlidir.

Bu geçerlilik yasal bir sorumluluktur ve aşağıdaki tedarik zinciri içindekilerin her birini tek tek yasal açıdan sorumlu kılar

  • Yurt dışı üretici (Tek Temsilci yoluyla)
  • Yurt içi üretici
  • İthalatçı
  • Formulatör (Fason üretici dahil)
  • Dağıtıcı
  • Satıcı
  • Son kullanıcı
  • Diğer Alt kullanıcı
  • Tüketici
  • Atık Yöneticisi

 

Güvenlik bilgi formunun hazırlanması için ilk sorumluluk, madde veya karışımın amaçlandığı makul kullanımları tahmin etmesi gereken üretici, ithalatçı veya tek temsilciye aittir.

Tedarik zincirindeki diğer aktörler de müşterilerinin belirli ihtiyaçlarını karşılamak için tedarikçileri tarafından sağlanan bilgileri değerlendirerek, yeterliliğini kontrol ederek ve eklemeler yaparak bir güvenlik bilgi formu sağlamalıdır.

Tüm durumlarda, bir GBF gerektiren bir madde veya karışımın tedarikçileri, güvenlik bilgi formunu kendileri hazırlamamış olsa bile, içeriklerine dair bir sorumluluğa sahiptir.

Böyle durumlarda kendi güvenlik bilgi formlarını hazırlarken kullanılmak üzere, tedarikçileri tarafından sağlanan bilgiler onlar için faydalı ve amaca uygun bir bilgi kaynağıdır.

Ancak, sağladıkları güvenlik bilgi formlarındaki bilgilerin doğruluğundan yine de sorumlu olarak kalacaklardır.

Güvenlik Bilgi Formunu kim hazırlamalıdır?

Zararlı Maddelerin ve Karışımların Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik Madde 5(13)’e göre “Güvenlik bilgi formları, güvenlik bilgi formu hazırlayıcılarına ilişkin personel belgelendirmesi konusunda akredite olmuş kuruluş tarafından belgelendirilmiş kişilerce hazırlanır.”

31/12/2023 tarihinden sonra GBFler, KKDİK Yönetmeliğine göre belgelendirilmiş kimyasal değerlendirme uzmanları tarafından hazırlanacaktır.

Güvenlik Bilgi Formlarını güncelleme gerekliliği

Bir GBF’nin güncellenmesi ve yeniden düzenlemesi gerektiği koşullar, KKDİK Madde 27(9) ve 27(10)’da aşağıdaki gibi verilmektedir:

Tedarikçiler aşağıdaki durumlarda zaman kaybetmeden güvenlik bilgi formlarını günceller:

  1. a) risk yönetim önlemlerini etkileyebilecek bilgiler veya zararlara ilişkin yeni bilgiler edinildiğinde;
  2. b) izin verildiğinde veya reddedildiğinde;

c)kısıtlama getirildiğinde.

 (10) Güncellenen güvenlik bilgi formu, önceki 12 ay içerisinde maddenin tedarik edildiği tüm eski alıcılara yazılı veya elektronik ortamda ücretsiz olarak iletilir. Kaydın ardından yapılan herhangi bir güncelleme kayıt numarasını da içerir.”

KKDİK Madde 27(9)’a göre yapılan değişiklikler, geçen 12 ay içinde madde veya karışımın sunulduğu tüm alıcılara GBF’nin güncellenmiş bir versiyonunu sunma konusunda yasal bir yükümlülük getirmektedir. Sektör ve meslek kuruluşları, KKDİK Madde 27(9)’da özel olarak belirtilen zorunluluklar dışında spesifik olarak bir GBF’in ne zaman güncelleneceği ile ilgili kendi rehberlerini düzenleyebilir ancak bu tür ek güncellemeler yasal bir gereklilik değildir.

Düzenli aralıklarla bir GBF’nin bütün içeriğinin gözden geçirilmesi tavsiye edilir. Bu aralıkların belirlenmesi, GBF’yi hazırlayan aktörün sorumluluğundadır – aralıklar KKDİK Yönetmeliğinde belirlenmemiştir. Böyle incelemelerin sıklığının, madde veya karışımın tehlikeleriyle orantılı olması ve gözden geçirmenin yetkin bir kişi tarafından yapılması beklenmektedir.

Güvenlik Bilgi Formlarındaki değişiklikler konusunda iletişim gereği

KKDİK EK 2 Madde 0.2.5 metni:

“Güvenlik bilgi formunun hazırlanma tarihi ilk sayfada verilir. Güvenlik bilgi formu güncellendiğinde ve  güncellenen versiyon alıcılara sunulduğunda, değişiklikler başka bir yerde belirtilmemişse alıcının dikkatine güvenlik bilgi formunun onaltıncı bölümünde sunulur. Bu durumda, ‘Revizyon: (tarih)’ olarak tanımlanan hazırlanma tarihi ayrıca versiyon numarası, revizyon numarası, değiştirme tarihi ve hangi versiyonun değiştirildiğine ilişkin diğer veriler ilk sayfada yer alır.” demektedir.

Bu nedenle, revizyonlar, ilk sayfa belirtilmeli ve değişikliklerle ilgili bilgiler, 16. Bölümde veya GBF’de başka bir yerde verilmelidir.

Yukarıdaki 3.8’te belirtildiği gibi, KKDİK Madde 27(9)’a göre GBF’deki herhangi bir revizyon için, revize edilmiş Güvenlik Bilgi Formu önceki 12 ay içinde ürünü alan tüm önceki alıcılara sağlanmalıdır. Bir tedarikçi ayrıca, böyle bir ek işlemi garanti ettiğini varsaydığı diğer revizyonlar için geriye doğu GBF’leri yeniden hazırlamayı (ek olarak) tercih edebilir. GBF’lerin yeni sürümlerinin tanımlanması için bir sırayla artan numaralama sistemi önerilmektedir. Böyle bir sistem, Madde 27(9)’a göre güncellemelerin yapılmasını gerektiren sürüm değişiklikleri, bir tamsayı ile arttırılarak tanımlanmalı iken, diğer değişiklikler, bir ondalık sayı ile arttırılarak tanımlanabilir, örn:

Versiyon 1.0: İlk baskı

Versiyon 1.1: Güncelleme ve önceki alıcılara yeniden düzenlenmesi gerektirmeyen ilk değişiklik(ler)

Versiyon 1.2: Güncelleme ve önceki alıcılara yeniden düzenlenmesi gerektirmeyen ikinci değişiklik(ler)

Versiyon 2.0: Madde 27(9)’a göre önceki alıcılara güncellemenin gönderilmesini gerektiren ilk değişiklik.

vs.

Bu, versiyonların izlenmesinin nasıl sağlanabileceğine dair bir örnektir: Daha birçok başka sistem bulunmaktadır.

Güvenlik Bilgi Formlarının ve değişikliklerin kaydını tutmak için potansiyel gereklilik

KKDİK Madde 32(1)’in ilk cümlesi:

Her bir imalatçı, ithalatçı, alt kullanıcı ya da dağıtıcı, bu Yönetmelik kapsamındaki görevlerini yerine getirmek için gerekli olan bilgileri düzenler ve maddeyi ya da karışımı en son imal ettiği, ithal ettiği, temin ettiği ya da kullandığı tarihten sonra en az 10 yıl boyunca erişime hazır halde bulundurur.

Tedarik zincirindeki aktörler için GBF ve/veya zamanı geçmiş sürümlerinin herhangi bir süre boyunca saklamaları gereğine dair bu metinde (veya Ek 2’de) herhangi bir referans bulunmamaktadır. GBF’lerin tedarikçileri ve potansiyel alıcıları bu dokümanları, en az 10 yıllık bir süre için tutulması gereken bilgilerin bir parçası olarak ele almalıdır. GBF’nin hazırlanmasında kullanılan bilgiler KKDİK çerçevesinde görevlerini yerine getirmek için gereken bilgiler olarak kabul edilmeli ve herhangi bir durumda GBF’nin içeriğiyle ilişkisinden bağımsız olarak saklanması gerekebilir. GBF ve diğer bilgilerin sahipleri, herhangi bir durumda ürün yükümlülüğü ve diğer yasal gereklilikler için muhafaza edilmelerine karar verebilir (örneğin kronik etkilere sahip ürünler için) ve geçerli ulusal kanunlar ve yönetmeliklere bağlı olarak 10 yıldan uzun bir süre bu bilgilerin muhafaza edilmeleri gerektiğini düşünebilir

MSDS için bize neden ihtiyacınız var?

20 yıllık tecrübemiz ile ihtiyacınız her noktada yanınızdayız.

Önce arayın konuşalım

Bilgi ve irtibat için Tıklayınız.